Yabancı Arkadaş Nasıl Bulunur?

                                                                                                                                          Bismillah

Herkese Merhaba,

Umarım sağlığınız yerindedir. Evde bolca vakit geçirdiğimiz bu dönemde sizinle neler paylaşabilirim diye düşünüyordum, istatistiklere bakarken fark ettim ki mektup arkadaşlığı ve yabancı arkadaşlarla ilgili yazılarım daha çok okunmuş. Düşündüm taşındım ve yabancı arkadaş bulma ile ilgili bu yazıyı yazmaya karar verdim. Mektup arkadaşlığı ile ilgili önceki yazılarımı okumadıysanız onları da okumanızı tavsiye ederim, yazının sonunda linkleri paylaşacağım.

İlk olarak şunu bir açıklığa kavuşturalım nedir bu yabancı arkadaş? En basit anlatımla, yabancı dil konuşan (anadil olarak) arkadaşa yabancı arkadaş diyoruz.


Yabancı arkadaş bulmak için tavsiyeler.
Yabancı Arkadaş Nasıl Bulunur?


Neden Yabancı Arkadaş?

Öncelikle bu soruyu cevaplayalım. Türk mü kalmadı da yabancılarla arkadaşlık edelim diye düşünebilirsiniz. Sahi neden bir yabancı arkadaşım olsun ki? gibi bir soruya vereceğim cevap ise; neden olmasın ki?

1. Farklı Kültürlerle Tanışmak

Hayat yaşadığımız mahalleden, şehirden ya da ülkeden ibaret değil. Dünyada görülecek pek çok güzel şehir ve ayrıca şaşılacak derecede ilginç kültür var. Yabancı bir arkadaşınız varsa arkadaşınızla sohbet ederken onun yaşadığı ülkede kahvaltıda ne yendiğini öğrenmek ilginç olabilir mesela. Ya da orada bir insan aşık olduğunda aşkını hangi sözcüklerle ifade eder? Arkadaşınızın her gün geçtiği yolların üzerinde hangi dükkanlar var? O şehrin göründüğü en güzel açı nereden yakalanır? O mahallede insanlar birbirlerine nasıl selam verir? Peki düğünlerde giydikleri özl bir kıyafet var mı?

Bilmesek de olur denebilecek ama öğrenildiğinde farklı bakış açıları yakalayabileceğiniz pek çok değişik kültürle bir yabancı arkadaş sayesinde tanışabilirsiniz.

2. Yabancı Dil Pratiği Yapmak

Bir dil öğrenmek yalnızca gramerde harika olmak, boşluk doldurma ya da test gibi sınavlarda hepsini doğru yapmak demek değildir hatta çok iyi essay yazmak bile bir dili çok iyi öğrendiğin anlamına gelmiyor bana göre. Öğrendiğin dili iletişimde kullanabilmek dil öğrenmenin en büyük kanıtı diyebilirim. Bu tamamen benim fikrim. 

İngilizce'den yola çıkalım. İngilizce öğrenirken yapmanız gereken en önemli şey İngilizce'yi hayatınıza katmak olmalıdır. İngilizce kitaplar okuyarak, diziler ya da videolar izleyerek bunu yapabilirsiniz. Lakin okurken ya da dinlerken ne yazık ki tamamen pasifiz. Aktif öğrenmenin gücünü bilmeyen yoktur herhalde. Bir şeyler öğrenirken o işe aktif katılırsanız kesinlikle çok daha iyi ve uzun süreli öğrenirsiniz o işi. Yani İngilizce öğrenirken sadece okumak ve dinlemek yerine siz de konuşur ve yazarsanız çok daha iyi ve hızlı öğrenebilirsiniz. 

İngilizce öğretmeni ya da İngilizce'yi anadili gibi konuşabilen biri değilim öyle bir iddiam da yok yalnızca bir İngilizce hazırlık sınıfı öğrencisi olarak deneyimlerimde gözlemlediklerimi paylaşıyorum sizlerle. 

İngilizce malum dünyanın tamamına yakınının çat pat bile olsa konuşabildiği ya da anlayabildiği bir dil bu sebeple İngilizce pratik yapmak için bir arkadaş bulmak Korece konuşabileceğin birini bulmaktan çok daha kolay olacaktır.

Elbette yalnızca İngilizce değil hangi dili öğreniyor olursanız olun tavsiye edeceğim uygulamalarla her dilde konuşan insanlarla tanışabilirsiniz. O zaman tavsiye uygulamalara geçelim :)

Yabancı Arkadaşı Nereden Bulurum?

Geldik esas konumuza... Yabancı arkadaş bulmak için size iki uygulama önereceğim.

1. Hello Talk

Hello Talk uygulaması bir dil değişim uygulaması, anadilinizi ve öğrenmek istediğiniz dili belirliyorsunuz hesabınızı oluştururken. 

Mesela anadiliniz Türkçe ve siz Korece öğrenmek istiyorsunuz, bunu belirterek bir hesap oluşturduğunuzda akışta anadili Korece olan ve Türkçe öğrenmek isteyen Korelilerin paylaşımlarını görüyorsunuz. Türkçe paylaşım yapan Korelilerin paylaşımlarında gördüğünüz yazım hatalarını yorumlarda düzeltebiliyorsunuz ve tabi onlar da sizin paylaşımlarınızdaki hataları düzeltebiliyor. Paylaşım yapmayı seven ve yabancı dilde paylaşımlar yapmayı seven aynı zamanda da yazım hatalarını görmek isteyenler için harika bir uygulama.


Dil değişim uygulaması: Hello Talk
Hello Talk


Uygulamada arkadaş ekleyebiliyor ve insanlarla mesajlaşabiliyorsunuz. Arkadaş edinme becerilerinize göre pek çok arkadaşınız olabilir. Sık sık akışta şu dilde arama yapmak isteyen var mı gibisinden paylaşımlar görüyorum. Yani eğer isterseniz karşılıklı anlaştığınız kişiyle uygulama üzerinden arama yaparak çok rahat dil pratiği yapabilirsiniz. 

2. Slowly

Sıra geldi en ama en sevdiğim uygulamaya, ben eski kafalıyım ve mektuplaşmayı mesajlaşmaya tercih ederim. İşte size modern bir mektuplaşma uygulaması, aslında modern yerine teknolojik sıfatı daha uygun olabilir. 

Bu uygulamayı instagramda severek takip ettiğim nekadardilcibikiz'ın hesabında görmüştüm. Çok bilinmeyen nadide bir uygulama olduğundan bahsetmişti. Sahiden harika bir uygulama iyi ki tavsiye etmiş ^^ 

Uygulamadan bahsedecek olursak Slowly bir mektuplaşma uygulaması. Slowly'de bir hesap oluştururken ilgi alanlarınızı, konuşabildiğiniz dilleri ve seviyenizi giriyorsunuz. İlgi alanlarınıza göre karşınıza ilgi alanları sizinkiyle benzer kişiler çıkarılıyor. Otomatik eşleşme ve kendin keşfet seçenekleri var. Otomatik eşleşmeyi seçtiğinizde yazdığınız kendinizi tanıtan bir mektubu uygulamanın ilgi alanlarınızı dikkate alarak rastgele seçtiği bir kişiye mektubunuzu gönderiyorsunuz. Ardından karşıdaki kişi de mektubunuzu cevaplıyor. 

Kendin keşfeti seçtiğinizde ise belirlediğiniz ülke, yaş grubu gibi özelliklere uyan kişiler filtrelenerek size gösteriliyor siz de seçtiğiniz birine mektubunuzu gönderiyorsunuz. 


Yabancılarla mektuplaşabileceğiniz bir uygulama: Slowly
Slowly


Peki bunun neresi mektuplaşma uygulaması? Diğer dil değişimi uygulamalarından farkı ne? diye soracak olursanız ilki yazdığınız mektubunuza seçtiğiniz, ülkenizi ya da şehrinizi temsil eden bir pul yapıştırabiliyorsunuz. Gelen mektuplardaki pullar da çok farklı ve güzel oluyor ben çok seviyorum uygulamanın bu yanını. İkincisi ise diğer uygulamalarda olduğu gibi saniyesinde karşı tarafa iletilmiyor mektup, her ülkeye ulaşma süresi farklı aynı gerçek mektuplaşma da olduğu gibi. Örnek verecek olursak Güney Kore gibi Asya ülkelerine yirmi dört saatte ulaşıyor mektup. İnanın bu süreyi beklemek oldukça eğlenceli. Türkiye içinde bile anında iletilmiyor yaklaşık yarım saatte ulaşıyor mektuplar.

Nasıl? Sizce de farklı ve kullanışlı bir uygulama değil mi? Ben severek kullanıyorum uzun süredir. Eğer mektup arkadaşınızla gayet iyi anlaştıysanız ve arkadaşlığınızı sürdürmek istiyorsanız kendisine instagram veya farklı sosyal medya mecralarında takipleşmeyi istediğinizi söyleyebilirsiniz. Arkadaşınız da sizinle aynı fikirdeyse tebrikler yabancı bir arkadaş edindiniz demektir. 

Yabancı arkadaş edindikten sonra deneyimlerinizi benimle yorumlarda paylaşırsanız çok mutlu olurum :))

Bir yazının daha sonuna geldik, umarım aklınızdaki sorulara cevap niteliğinde bir yazı olmuştur. Ekstra sorularınızı yorumlara yazarsanız elimden geldiğince cevaplarım.

Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle.... Sağlıkla kalın... 💙

Benzer konularda daha önce yazdığım yazılara da göz atabilirsiniz:







Bana ulaşabileceğiniz adresler:

İnstagram ve Twitter: @bulutabla

E-mail: bulutabla@outlook.com


Yorumlar